• Odwodnienie organizmu groźne dla zdrowia i życia. Sprawdź jakie są objawy

    Odwodnienie organizmu groźne dla zdrowia i życia. Sprawdź jakie są objawy

    „Pij wodę – będziesz zdrowy” – brzmi jak hasło reklamowe, ale w tym stwierdzeniu jest sporo prawdy. Niedobór wody odczuwamy bardzo szybko, a odwodnienie organizmu, w skrajnych przypadkach, może zakończyć się śmiercią. Sprawdź jakie są przyczyny i objawy odwodnienia oraz jak mu zapobiegać.

    Co to jest odwodnienie?

    Odwodnienie to nic innego jak utrata wody z organizmu. Możemy wyróżnić trzy rodzaje odwodnienia:
       •  odwodnienie hipertoniczne – utrata większej ilości wody niż elektrolitów
       •  odwodnienie hipotoniczne – utrata większej ilości elektrolitów niż wody
       •  odwodnienie izotoniczne – utrata podobnej ilości wody i elektrolitów

    Przyczyny

    Przyczyn odwodnienia organizmu może być wiele, w przypadku osób zdrowych (które nie cierpią na przewlekłe schorzenia np. nerek czy cukrzycę) najczęstsze to: wymioty, biegunka, wysoka gorączka, zbyt mała ilość przyjmowanych płynów i pokarmów (zwłaszcza podczas upałów) czy duży wysiłek fizyczny.

    Objawy

    Jeśli odczuwasz pragnienie, to znak że twój organizm jest odwodniony – to pierwsza oznaka i choć nie powinna być źródłem paniki, nie należy jej lekceważyć, zwłaszcza w przypadku dzieci i osób starszych, dla których utrata wody jest szczególnie niebezpieczna.

    Im dłużej zwlekamy z uzupełnieniem płynów, tym więcej sygnałów ostrzegawczych wysyła nasz organizm. Utrata już 2% wody może objawiać się nie tylko silnym pragnieniem, ale też: zmęczeniem, wydłużeniem czasu reakcji na bodźce, zawrotami i bólami głowy, problemami z koncentracją, sennością, osłabieniem organizmu, uczuciem suchości w ustach, brakiem apetytu, wzdętym brzuchem czy obniżonym nastrojem. To pierwsze oznaki  odwodnienia, nie należy ich lekceważyć, Jeśli szybko nie uzupełnimy płynów, mogą wystąpić kolejne objawy, m.in. gorączka, zaburzenia rytmu serca i przyspieszony oddech, nudności, zapadnięcie gałek ocznych, utrata elastyczności skóry, mniejsza potliwość (suchość skóry w okolicach pach i pachwin).

    Długotrwały stan odwodnienia może powodować drgawki, obrzęk języka i utratę zdolności mówienia, zaburzenia świadomości, a nawet utratę przytomności. W skrajnych przypadkach spadek poziomu wody w organizmie prowadzi do śmierci.

    Zapobieganie

    Według Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA dorosły człowiek powinien przyjmować ok. 2-2,5 litra wody dziennie. Wskazanie to obejmuje także wodę, dostarczaną do organizmu wraz z posiłkami (woda z pokarmów stałych powinna stanowić ok. 20%), a to oznacza, że codziennie powinniśmy wypijać ok. 1,5-2 litrów tego płynu. Należy przy tym pamiętać, że zwiększony wysiłek fizyczny czy wysokie temperatury sprawiają, iż organizm potrzebuje odpowiednio więcej wody.

    Wodę najlepiej jest spożywać w czystej postaci. By dobrze się wchłaniała, należy pić wodę o temperaturze pokojowej, najlepiej małymi łykami i regularnie przez cały dzień. Organizm nie magazynuje dużej ilości wody, dlatego nie możemy wypić jej „na zapas”, nie należy też pić jej „na siłę” – jeśli w trakcie wycieczki rowerowej zapomnieliśmy o regularnym uzupełnianiu płynów, to nie nadrobimy zaległości wypijając od razu zawartość dwulitrowej butelki.

    Wypicie szklanki wody zaraz po przebudzeniu, pozwoli uzupełnić niedobór powstały podczas snu. Wypicie szklanki wody na ok. 20 minut przed posiłkiem zalecane jest z kolei osobom chcącym schudnąć, gdyż powoduje zmniejszenie apetytu.

    Woda zawiera jony m.in. wapnia, magnezu i potasu, może więc pomóc w uzupełnieniu niedoboru elektrolitów (sód, potas, magnez, wapń, chlorki). Elektrolity pozwalają na przewodzenie impulsów nerwowych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego czy mózgu.

    W sklepach dostępne są różne wody mineralne (nisko-, średnio- i wysokozmineralizowane), należy więc wybrać tę odpowiednią do naszych potrzeb, np. wody wysokozmineralizowane polecane są osobom aktywnym fizycznie, a osoby z chorobami układu krążenia powinny wybierać wodę niskosodową.

    Alternatywą dla osób, które nie przepadają za wodą w naturalnej postaci, jest spożywanie wody z dodatkiem cząstek owoców (woda zyskuje wówczas posmak owocu) oraz jedzenie warzyw i owoców, zawierających duże ilości wody, takich jak np. arbuzy, melony, winogrona, truskawki, ogórki, pomidory.

    Uwaga! Nadmierne spożywanie wody może być szkodliwe. Kobiety nie powinny pić więcej niż 2,7 litra wody dziennie, mężczyźni – więcej niż 3,7 litra. Zatrucie wodne może objawiać się: zawrotami i bólami głowy, opuchlizną twarzy i okolic brzucha, nudnościami i wymiotami, osłabieniem organizmu czy zaburzeniami świadomości, a w skrajnej postaci może prowadzić do śpiączki.

    Przyjmowanie zbyt dużej dawki wody może też prowadzić do niewydolności nerek, które są w stanie przefiltrować ok. 1 litra płynów na godzinę. Woda w nadmiarze wypłukuje z organizmu elektrolity, a należy pamiętać, że niski poziom sodu czy potasu jest niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia.

    CZY WIESZ, ŻE…?

    •  Poziom wody w organizmie noworodka wynosi ponad 80%, w organizmie dziecka – ok. 75%, w przypadku dorosłego człowieka to ok. 60-70%, natomiast u osób starszych woda stanowi ok. 50% masy ciała.

    •  Napoje takie jak kawa, herbata (szczególnie czarna) czy alkohol sprzyjają odwodnieniu organizmu, dlatego zalecane jest ich spożycie w ograniczonych ilościach.


  • Odwołuj wizyty co najmniej 6 godzin wcześniej

    Odwołuj wizyty co najmniej 6 godzin wcześniej

    Wkładamy wielu wysiłku, aby zadbać o bezpieczeństwo wizyt w placówkach medycznych w czasie epidemii. Nasi specjaliści są gotowi na przyjmowanie Pacjentów. Nasz personel medyczny jest w dużym stopniu zaangażowany w działania zapewniające bezpieczeństwo – przeprowadzamy wywiady medyczne, dbamy o sprzęt medyczny i dezynfekcję. Z tego względu zwracamy się z prośbą, aby pamiętać o odwoływaniu wizyt, na które nie możesz przybyć.
    Odwołaj wizytę na co najmniej 6 godzin wcześniej. Istnieją 4 szybkie i łatwe sposoby:

    • SMS o treści „NIE” w odpowiedzi na SMS z przypomnieniem o wizycie
    • Aplikacja mobilna lub Portal Pacjenta
    • Kontakt z naszą infolinią
    • Przybycie do dowolnej placówki i poproszenie recepcjonistki o odwołanie wizyty 
       Źródło: luxmed.pl

  • Diagnostyka obrazowa w LUX MED

    Diagnostyka obrazowa w LUX MED

    Grupa LUX MED poszerza sieć placówek diagnostycznych o nowoczesną pracownię rezonansu magnetycznego (na ul. Tischnera 8 w Krakowie). Do dyspozycji Pacjentów jest szeroki zakres badań wykonywanych dzięki aparatowi Siemens Magnetom Avanto 1,5T. Jest to druga taka placówka LUX MED w Krakowie.

    Wykonywane są badania m.in. kręgosłupa, głowy, jamy brzusznej, klatki piersiowej, stawów, zatok, ręki, przysadki mózgowej, twarzoczaszki, stopy, podudzia, angio aorty, angio tętnic, nerek, trzustki oraz kości skroniowych.

    – Pomimo trudności jakie związane są z epidemią koronawirusa utrzymujemy ciągłość opieki nad naszymi pacjentami i konsekwentnie rozwijamy nowoczesną infrastrukturę diagnostyczną. Gwarantujemy bezpieczeństwo i wysoką jakość badań dla naszych pacjentów – mówi Anna Rulkiewicz, Prezes Grupy LUX MED.

    Każde badanie poprzedzane jest dezynfekcją pracowni i aparatury diagnostycznej. Ze względu na bezpieczeństwo, osoba towarzysząca może być obecna przy badaniu wyłącznie wtedy, gdy pacjentem jest dziecko lub osoba niepełnosprawna wymagająca pomocy.

    Na badanie rezonansu magnetycznego umawiać się można online, telefonicznie 22 880 90 80 lub przez Portal Pacjenta. Dojazd do placówki możliwy jest komunikacją miejską – linie tramwajowe nr 8, 19, 22 oraz linie autobusowe nr 178, 478. Na miejscu dostępny jest także parking dla Pacjentów.

    Szczegółowy zakres wykonywanych badań rezonansu magnetycznego:

    • głowy
    • kręgosłupa (piersiowego, szyjnego, lędźwiowo-krzyżowego)
    • stawów (skokowego, kolanowego, biodrowego, krzyżowo-biodrowych, barkowego, mostkowo – obojczykowych, łokciowego, skroniowo –żuchwowych, kolanowego z chrząstkogramem kolorowym) jamy brzusznej
    • klatki piersiowej
    • przysadki mózgowej
    • twarzoczaszki
    • zatok
    • oczodołów
    • ślinianek
    • miednicy mniejszej
    • miednicy kostnej
    • szyi
    • krtani
    • przedramienia
    • ramienia
    • ręki
    • nadgarstka
    • splotu barkowego
    • łopatki
    • uda 
    • podudzia
    • stopy
    • cholangiografia
    • angio aorty (piersiowej, brzusznej)
    • angio tętnic (mózgowych, szyjnych, biodrowych, nerkowych)
    • kości skroniowych
    • nadnerczy
    • nerek
    • prostaty cewką brzuszną (przez powłoki brzuszne)
    • trzustki
    • wenografia naczyń mózgowych
    Źródło: luxmed.pl

  • 6 zdrowych ziół, które możesz uprawiać w domu lub na balkonie

    6 zdrowych ziół, które możesz uprawiać w domu lub na balkonie

    Nadają smak potrawom i nawet najprostsze dania potrafią zmienić w królewską ucztę. Ich lecznicze właściwości znane są od wieków. Najczęściej kupujemy je suszone, ale warto pomyśleć o świeżej wersji – bogatej nie tylko w olejki eteryczne, ale też witaminy czy antyoksydanty. Wystarczą: doniczki, ziemia, nasiona ziół, miejsce na balkonie, parapecie czy w ogrodzie oraz odrobina cierpliwości, by cieszyć się ich dobroczynnym działaniem.

    Bazylia

    Jedno z najpopularniejszych ziół, stosowanych w kuchni. To nie tylko doskonała przyprawa, ale też źródło witamin: A, B5 i C oraz wapnia, magnezu, manganu, miedzi, żelaza.
    Bazylia poprawia trawienie i działa rozkurczowo, dlatego stosowana jest przy niestrawności i wzdęciach. Zawarte w niej olejki eteryczne działają uspokajająco i relaksująco, a flawonoidy pomagają zwalczać tzw. wolne rodniki, odpowiedzialne m. in. za przyspieszenie procesu starzenia.

    Mięta

    Kto raz spróbował naparu ze świeżej mięty, wie że miętowe herbatki z hipermarketów mają się do niego… nijak.
    Mięta jest stosowana w ziołolecznictwie jako doskonały środek na niestrawność, wzdęcia, zaparcia. Badania, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, wskazują, że olejek miętowy łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, z kolei według naukowców z Uniwersytetu Adelaide w Australii, łagodzi ból towarzyszący stanom zapalnym przewodu pokarmowego.
    Badania potwierdzają przeciwbólowe działanie olejków eterycznych, zawartych w mięcie, a według naukowców działanie herbaty z mięty brazylijskiej jest porównywalne do działania jednego z leków, wykorzystywanych m. in. przy leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, nerwobólach, bólach miesiączkowych i pourazowych.
    Kilka kropel olejku miętowego wtartego w skronie, łagodzi migrenowe bóle głowy, a herbata miętowa – stres. Zioło to działa też antywirusowo i antybakteryjnie. Zapach mięty poprawia pamięć i koncentrację.

    Tymianek

    Liście tymianku zawierają witaminy: A, C, E, K oraz tymol i karwol, i to właśnie tym dwóm ostatnim związkom, tymianek w dużej mierze zawdzięcza swoje właściwości lecznicze.
    Jest stosowany w infekcjach jamy ustnej i gardła, ułatwia trawienie i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, zwalcza zakażenia: grzybicze, bakteryjne i wirusowe.
    Napar z tymianku i inhalacje z użyciem tego zioła pomagają złagodzić ból zatok. Jest on też wykorzystywany jako środek do płukania gardła. Skutecznie zwalcza m. in. zapalenie krtani, migdałków czy owrzodzenie jamy ustnej. Ponadto przemywanie naparem z tymianku stosuje się w leczeniu trądziku i chorób skóry.
    Według naukowców z Zakładu Farmakologii i Toksykologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, olejki eteryczne, zawarte w tymianku działają silniej niż antybiotyki. Są pomocne w walce m. in. z bakteriami gronkowca.

    Majeranek

    Majeranek zawiera witaminy: A, B, C, K, wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas.
    Inhalacje z majeranku stosuje się w leczeniu kataru i bólu zatok. Napar z tego zioła zalecany jest jako lek na biegunkę, kolkę jelitową, wzdęcia i kaszel, używany jest do przemywania trudno gojących się ran i owrzodzeń, ma też działanie uspokajające, pomaga kobietom ciężarnym zwalczać mdłości.
    Majeranek wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby, żołądka i woreczka żółciowego, łagodzi objawy nieżytu żołądka, zatrucia pokarmowego i niestrawności.
    Zapach olejku z majeranku zmniejsza niepokój i zmęczenie oraz ułatwia zasypianie, jest też wykorzystywany w aromaterapii do leczenia bólu głowy.

    Melisa

    To naturalny sposób „na nerwy”. Już kubek naparu z melisy działa uspokajająco, pomaga też w problemach z zasypianiem. Polecana jest osobom cierpiącym na nerwice i zespół jelita drażliwego.
    Herbatka z melisy wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację, łagodzi ból głowy, w tym – migrenowy, poprawia trawienie i pracę wątroby, a jej regularne picie obniża poziom cholesterolu we krwi.
    Zawarte w melisie olejki eteryczne mają działanie antybakteryjne, zioło to działa też antywirusowo i przeciwzapalnie. Napar z melisy stosuje się też przy: przeziębieniu, grypie i zapaleniu oskrzeli, z kolei okłady ze świeżych liści – na ukąszenia owadów, opuchliznę czy bóle stawów.

    Rozmaryn

    Zawiera m. in. witaminę A, C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy cynk.
    Od wieków wykorzystywany w medycynie naturalnej – polecano go w leczeniu bólu głowy, kaszlu czy przy problemach z wątrobą. Badania wykazują, że wpływa korzystnie na zdolność przyswajania nowych informacji, pamięć i koncentrację – 750 mg rozmarynu (maksymalna zalecana dawka) może poprawić pamięć u osób nie mających innych schorzeń. Regularnie stosowany, pomaga też zwalczyć stres i niepokój.Co ciekawe, już sam zapach rozmarynu łagodzi objawy zmęczenia, poprawia nastrój, pobudza i pomaga w skupieniu uwagi, dlatego też jest stosowany w aromaterapii – można go używać dodając do kąpieli, do olejku do masażu lub wykorzystać kominek zapachowy.
    Szczególnie ceniony jest olejek rozmarynowy – ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, stosowany jest w infekcjach dróg oddechowych, jamy ustnej, przeziębieniu, chorobach skóry, wspomaga odporność organizmu.
    Rozmaryn dodawany do potraw – ułatwia trawienie. Badania potwierdzają też jego działanie przeciwcukrzycowe – ekstrakt z rozmarynu przyczynia się do wzrostu insuliny i obniżenia poziomu glukozy we krwi.

    CZY WIESZ, ŻE…?

    • Na świecie jest ponad 150 odmian bazylii.
    • Nazwa tymianku pochodzi z greckiego słowa thymon, co znaczy „do odkażania”.
    • Zawarta w tymianku substancja o nazwie tymol jest toksyczna, dlatego zaleca się ostrożność w używaniu olejku tymiankowego (nie powinien być stosowany wewnętrznie). Zbyt duża ilość tymolu w organizmie człowieka prowadzi do zatrucia, a nawet uszkodzenia wątroby, nerek i serca.
    • Podobno w starożytnej Grecji uczniowie nosili wieńce z rozmarynu, gdyż jego zapach wpływał korzystnie na pracę mózgu i przyswajanie nowych wiadomości.


  • Pomoc w nagłej potrzebie

    Pomoc w nagłej potrzebie

    Jeśli potrzebujesz pomocy w nagłych przypadkach, możesz skontaktować się z nami pod numerem całodobowej Telefonicznej Pomocy Medycznej 22 33 22 888.
    Lekarz lub pielęgniarka udzieli Tobie pomocy.
    Ponadto, istnieje możliwość konsultacji z lekarzem online, a jeśli Twój stan zdrowia tego wymaga – możesz skorzystać z wizyty w centrum medycznym, uzyskać wizytę domową lub wezwać karetkę.

    Źródło: luxmed.pl

  • Opieka medyczna podczas długiego weekendu

    Opieka medyczna podczas długiego weekendu

    W długi weekend w dn. 11.06-14.06 do dyspozycji naszych Pacjentów są:Telefoniczna Pomoc Medyczna przez Infolinię: 22 33 22 888.Konsultacja online dostępna przez Portal Pacjenta.Wizyta w placówce dyżurującej 24h przy ul. 1 Sierpnia w Warszawie.

    Poprzez Infolinię 22 33 22 888 można również zamówić karetkę pogotowia i wizytę domową.

    Infolinia dostępna jest w godzinach:11.06.2020 – nieczynna12.06.2010 – 6:00-22:0013.06.2020 – 7:00-21:0014.06.2020 – 7:00-21:00

    Telefoniczna Pomoc Medyczna lekarza internisty i pediatry:11.06.2020 – 8:00-21:0012.06.2020 – 7:00-22:0013.06.2020 – 8:00-21:0014.06.2020 – 8:00-21:00

    Telefoniczna Pomoc Medyczna położnej:11.06.2020 – nieczynna12.06.2020 – 8:00-20:0013.06.2020 – nieczynna14.06.2020 – nieczynna

    Telefoniczna Pomoc Medyczna pielęgniarki dostępna 24h.

    Źródło: luxmed.pl

  • LUX MED – Konsumencki Lider Jakości 2020

    LUX MED – Konsumencki Lider Jakości 2020

    LUX MED W kategorii ‘Usługi medyczne’ został wyróżniony Złotym Godłem Konsumenckiego Lidera Jakości. Firma została doceniona za profesjonalną obsługę, duży wybór specjalistów, nowoczesny sprzęt, aplikację mobilną, zróżnicowane usługi oraz dostępność do świadczeń na terenie wielu miast Polski.

    Mierzymy i sprawdzamy z czego pacjent jest zadowolony, co zrobiliśmy dobrze, a co należy poprawić. Zbudowaliśmy cały system badający i wspierający doświadczenia pacjenta. Powołaliśmy specjalną strukturę organizacyjną i Pion Doświadczeń Pacjenta, a wszyscy pracownicy mają wyznaczone konkretne zadania ukierunkowane na to, żeby te doświadczenia były coraz lepsze – mówi Anna Rulkiewicz – prezes Grupy LUX MED.

    W ciągu 18 miesięcy o 31 punktów wzrósł nasz NPS, czyli wskaźnik, za pomocą którego badamy jak chętnie pacjenci poleciliby opiekę LUX MED swojej rodzinie i znajomym. Dziś, w czasie epidemii, wskaźnik ten urósł do poziomu nienotowanego dotychczas w Grupie LUX MED. To pokazuje, że coraz lepiej opiekujemy się pacjentami i mobilizuje nas to do dalszej pracy na rzecz poprawy jakości – mówi Iwona Radko, Dyrektor Pionu Doświadczeń Pacjenta w Grupie LUX MED. Stworzyliśmy Mapę Doświadczeń Pacjenta i wdrożyliśmy odpowiednie narzędzia, które pomagają nam słuchać głosu pacjentów i szybko podejmować odpowiednie działania – dodaje.

    Konsumencki Lider Jakości 2020 to ogólnopolski program Redakcji Strefy Gospodarki – dodatku dystrybuowanego z Dziennikiem Gazetą Prawną. To także program konsumencki, którego celem jest wybranie najlepszych, według konsumentów, marek funkcjonujących w Polsce.

    Źródło: luxmed.pl

  • 6 zdrowych przekąsek dla Twojego mózgu

    6 zdrowych przekąsek dla Twojego mózgu

    Ważny projekt w pracy? Sesja egzaminacyjna? Twój mózg potrzebuje wsparcia? Zamiast napojów energetycznych, hektolitrów kawy i tony słodyczy, zadbaj o to, by mieć pod ręką smaczne i zdrowe przekąski, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, w tym – na pamięć i koncentrację.

    Orzechy

    Choć część z nich pod względem botanicznym wcale nie jest orzechami, w sklepie znajdziecie je wszystkie na półkach pod takim właśnie szyldem. Orzechy włoskie, brazylijskie, ziemne, laskowe, pistacje, migdały i orzechy nerkowca – każdy smakosz znajdzie coś dla siebie, a… warto.
    Orzechy włoskie, brazylijskie i pistacje stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, określanych mianem „paliwa dla mózgu”. Odpowiedni poziom tłuszczów nienasyconych w organizmie pozwala zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się mózgu, a regularne jedzenie orzechów wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.
    Znajdująca się w migdałach fenyloalanina zwiększa poziom dopaminy i adrenaliny. Dopamina pomaga utrzymać dobrą pamięć, czujność, koncentrację, jest odpowiedzialna za odczuwanie entuzjazmu i motywację oraz wpływa na umiejętność rozwiązywania problemów, adrenalina z kolei – na zdolność skupienia uwagi. Sprawność intelektualną poprawia też, obecny w migdałach, cynk, a witamina E stanowi ochronę dla komórek mózgu i pobudza powstawanie nowych oraz spowalnia rozwój choroby Alzheimera.

    Orzeszki ziemne to źródło lecytyny, odpowiadającej za prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych w mózgu i tkance nerwowej. Lecytyna wzmacnia pamięć i koncentrację, wspomaga proces uczenia się i zwiększa odporność na stres.
    Migdały, ale też pistacje, orzechy laskowe czy orzechy nerkowca zawierają magnez. Wyniki badań naukowców z chińskiego Tsinghua University oraz University of Texas w Stanach Zjednoczonych, wskazują że podawanie szybko przyswajalnych postaci magnezu pozwala zahamować proces niszczenia komórek mózgowych, a nawet odwrócenie zaburzeń poznawczych, występujących np. w przypadku chorych na Alzheimera.
    Cynk, choć w ludzkim organizmie występuje w śladowych ilościach, jest niezbędny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Ma m. in. zdolność neutralizowania szkodliwego działania metali ciężkich, takich jak ołów i kadm oraz aktywowania części mózgu, odpowiedzialnych za przetwarzanie informacji o smaku i zapachu. Nawet niewielki niedobór tego pierwiastka może negatywnie wpływać na sprawność umysłową, dlatego dobrze jest zadbać o to, by w naszej diecie nie zabrakło bogatych w cynk produktów, jednym z nich są orzechy nerkowca.
    Orzechy zawierają też witaminy z grupy B, wspierające prawidłową pracę mózgu i jego regenerację. 

    Suszone owoce

    Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, występujące w roślinach i spełniające funkcję barwników. Mają też dobroczynne działanie dla ludzkiego organizmu, m. in. poprawiają przepływ krwi w mózgu, korzystnie wpływają na pamięć i zdolność uczenia się. Można je znaleźć np. w suszonych owocach, takich jak śliwki, morele, figi. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce są znacznie bardziej kaloryczne niż świeże, także… ostrożnie z podjadaniem. 

    Pestki dyni i słonecznika

    Pestki dyni zawierają całą paletę minerałów: cynk, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź, selen, krzem, żelazo, a także lecytynę, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich spożywanie pomaga zapobiegać depresji i wpływa korzystnie na pamięć i szybkość procesów myślowych.
    Niedobory witamin B1, B3, B6, B9, lecytyny czy nienasyconych kwasów tłuszczowych możemy uzupełniać, włączając do naszej diety pestki słonecznika.
    Nasiona dyni i słonecznika zawierają też naturalne antyoksydanty, chroniące komórki przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia, a tym samym m. in. przed udarem mózgu lub chorobą Alzheimera.

    Borówka amerykańska

    To bogate źródło, wspomnianych już, dobroczynnych antyoksydantów, ale też potasu, magnezu czy wapnia. Według naukowców, spożywanie borówek poprawia pamięć, zarówno krótko-, jak i długotrwałą, a dzięki zawartości flawonoidów możliwe jest zwiększenie połączeń nerwowych w mózgu.

    Banany

    Mózg, by funkcjonować prawidłowo, potrzebuje energii. Możemy mu jej dostarczyć jedząc m. in. banany. Owoce zawierają cukry proste oraz błonnik, który spowalnia przyswajanie węglowodanów, dzięki czemu energia uwalniana jest stopniowo. Ponadto średniej wielkości banan zawiera podobną porcję magnezu, co garść orzechów. Jedzenie bananów poprawia pamięć i koncentrację oraz pomaga obniżyć poziom stresu.

    Kakao i gorzka czekolada

    Dobra wiadomość dla miłośników czekolady – spożywanie jej gorzkiej wersji, a także kakao, poprawia zdolności poznawcze mózgu, a w przypadku osób starszych pozytywnie wpływa na pamięć, płynność wypowiedzi i koncentrację. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z włoskiego Uniwersytetu L’Aquila.
    Gorzka czekolada i jej najważniejszy składnik – kakao zawierają magnezkofeinę i antyoksydanty. Już kilka kostek, tych uwielbianych na całym świecie słodyczy, podnosi poziom endorfin, zwanych „hormonami szczęścia” i redukuje stres.
    Uwaga łasuchy! Jedzenie nadmiernej ilości czekolady jest szkodliwe, ze względu na dużą ilość kalorii, dlatego zwłaszcza osoby zmagające się z otyłością, powinny ograniczać jej spożycie.

    CZY WIESZ ŻE…?

    1. Picie zielonej herbaty poprawia zdolności poznawcze – wynika z badań, przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Bazylei (Szwajcaria). Korzystny wpływ zielonej herbaty na ludzki organizm potwierdzają także badacze chińscy i japońscy, ci pierwsi twierdzą, że jej picie poprawia funkcjonowanie pamięci, drudzy – że poprawia nastrój i pomaga się wyciszyć.
    2. Picie wody (minimum 2 litrów dziennie) poprawia pamięć i koncentrację. Nawet niewielkie odwodnienie może skutkować obniżeniem sprawności intelektualnej, a osoby odwodnione przez dłuższy czas tracą zdolność analitycznego myślenia.
    3. Czekolada, a zwłaszcza jej gorzka odmiana, zawiera teobrominę (mleczna – 5 gramów na kilogram, gorzka – 10 gramów na kilogram), która jest toksyczna dla ludzi i zwierząt, zwłaszcza psów, kotów, królików czy papug. Warto zaznaczyć, że o ile w przypadku człowieka zatrucie teobrominą występuje przy spożyciu znacznych ilości czekolady (7,74 kg spożyte w ciągu 24 godzin – dawka śmiertelna), o tyle w przypadku zwierząt te ilości są znacznie mniejsze – objawy zatrucia u psów występują już po zjedzeniu jednej tabliczki czekolady, a siła zatrucia zależy od wielkości zwierzęcia, dlatego należy pamiętać, by nasze zwierzaki nie miały dostępu do czekoladowych słodkości.


  • Badania laboratoryjne – zasady umawiania

    Badania laboratoryjne – zasady umawiania

    W celu zachowania bezpieczeństwa i odpowiedniej odległości pomiędzy przebywającymi w placówce medycznej Pacjentami, zwracamy się z prośbą o umawianie się na badania laboratoryjne na konkretne terminy.
    Wykaz wolnych terminów znajduje się na Portalu Pacjenta oraz podczas umawiania wizyty przez Infolinię.
    Pobranie krwi, wymazy oraz inne badania realizowane są wyłącznie po umówieniu się na konkretny termin.

    Źródło: luxmed.pl

  • Konsultacje specjalistyczne – jak z nich korzystać

    Konsultacje specjalistyczne – jak z nich korzystać

    Od 2 czerwca pacjenci mogą umówić konsultację specjalistyczną bez wcześniejszej konieczności konsultacji w ramach porady telemedycznej.
    Gdy skierowanie jest wymagane zakresem pakietu – zapraszamy na poradę telemedyczną.

    Konsultację można zarezerwować poprzez:

    Źródło: luxmed.pl