6 zdrowych ziół, które możesz uprawiać w domu lub na balkonie

25 czerwca 2020

Nadają smak potrawom i nawet najprostsze dania potrafią zmienić w królewską ucztę. Ich lecznicze właściwości znane są od wieków. Najczęściej kupujemy je suszone, ale warto pomyśleć o świeżej wersji – bogatej nie tylko w olejki eteryczne, ale też witaminy czy antyoksydanty. Wystarczą: doniczki, ziemia, nasiona ziół, miejsce na balkonie, parapecie czy w ogrodzie oraz odrobina cierpliwości, by cieszyć się ich dobroczynnym działaniem.

Bazylia

Jedno z najpopularniejszych ziół, stosowanych w kuchni. To nie tylko doskonała przyprawa, ale też źródło witamin: A, B5 i C oraz wapnia, magnezu, manganu, miedzi, żelaza.
Bazylia poprawia trawienie i działa rozkurczowo, dlatego stosowana jest przy niestrawności i wzdęciach. Zawarte w niej olejki eteryczne działają uspokajająco i relaksująco, a flawonoidy pomagają zwalczać tzw. wolne rodniki, odpowiedzialne m. in. za przyspieszenie procesu starzenia.

Mięta

Kto raz spróbował naparu ze świeżej mięty, wie że miętowe herbatki z hipermarketów mają się do niego… nijak.
Mięta jest stosowana w ziołolecznictwie jako doskonały środek na niestrawność, wzdęcia, zaparcia. Badania, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, wskazują, że olejek miętowy łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, z kolei według naukowców z Uniwersytetu Adelaide w Australii, łagodzi ból towarzyszący stanom zapalnym przewodu pokarmowego.
Badania potwierdzają przeciwbólowe działanie olejków eterycznych, zawartych w mięcie, a według naukowców działanie herbaty z mięty brazylijskiej jest porównywalne do działania jednego z leków, wykorzystywanych m. in. przy leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, nerwobólach, bólach miesiączkowych i pourazowych.
Kilka kropel olejku miętowego wtartego w skronie, łagodzi migrenowe bóle głowy, a herbata miętowa – stres. Zioło to działa też antywirusowo i antybakteryjnie. Zapach mięty poprawia pamięć i koncentrację.

Tymianek

Liście tymianku zawierają witaminy: A, C, E, K oraz tymol i karwol, i to właśnie tym dwóm ostatnim związkom, tymianek w dużej mierze zawdzięcza swoje właściwości lecznicze.
Jest stosowany w infekcjach jamy ustnej i gardła, ułatwia trawienie i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, zwalcza zakażenia: grzybicze, bakteryjne i wirusowe.
Napar z tymianku i inhalacje z użyciem tego zioła pomagają złagodzić ból zatok. Jest on też wykorzystywany jako środek do płukania gardła. Skutecznie zwalcza m. in. zapalenie krtani, migdałków czy owrzodzenie jamy ustnej. Ponadto przemywanie naparem z tymianku stosuje się w leczeniu trądziku i chorób skóry.
Według naukowców z Zakładu Farmakologii i Toksykologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, olejki eteryczne, zawarte w tymianku działają silniej niż antybiotyki. Są pomocne w walce m. in. z bakteriami gronkowca.

Majeranek

Majeranek zawiera witaminy: A, B, C, K, wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas.
Inhalacje z majeranku stosuje się w leczeniu kataru i bólu zatok. Napar z tego zioła zalecany jest jako lek na biegunkę, kolkę jelitową, wzdęcia i kaszel, używany jest do przemywania trudno gojących się ran i owrzodzeń, ma też działanie uspokajające, pomaga kobietom ciężarnym zwalczać mdłości.
Majeranek wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby, żołądka i woreczka żółciowego, łagodzi objawy nieżytu żołądka, zatrucia pokarmowego i niestrawności.
Zapach olejku z majeranku zmniejsza niepokój i zmęczenie oraz ułatwia zasypianie, jest też wykorzystywany w aromaterapii do leczenia bólu głowy.

Melisa

To naturalny sposób „na nerwy”. Już kubek naparu z melisy działa uspokajająco, pomaga też w problemach z zasypianiem. Polecana jest osobom cierpiącym na nerwice i zespół jelita drażliwego.
Herbatka z melisy wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację, łagodzi ból głowy, w tym – migrenowy, poprawia trawienie i pracę wątroby, a jej regularne picie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Zawarte w melisie olejki eteryczne mają działanie antybakteryjne, zioło to działa też antywirusowo i przeciwzapalnie. Napar z melisy stosuje się też przy: przeziębieniu, grypie i zapaleniu oskrzeli, z kolei okłady ze świeżych liści – na ukąszenia owadów, opuchliznę czy bóle stawów.

Rozmaryn

Zawiera m. in. witaminę A, C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy cynk.
Od wieków wykorzystywany w medycynie naturalnej – polecano go w leczeniu bólu głowy, kaszlu czy przy problemach z wątrobą. Badania wykazują, że wpływa korzystnie na zdolność przyswajania nowych informacji, pamięć i koncentrację – 750 mg rozmarynu (maksymalna zalecana dawka) może poprawić pamięć u osób nie mających innych schorzeń. Regularnie stosowany, pomaga też zwalczyć stres i niepokój. Co ciekawe, już sam zapach rozmarynu łagodzi objawy zmęczenia, poprawia nastrój, pobudza i pomaga w skupieniu uwagi, dlatego też jest stosowany w aromaterapii – można go używać dodając do kąpieli, do olejku do masażu lub wykorzystać kominek zapachowy.
Szczególnie ceniony jest olejek rozmarynowy – ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, stosowany jest w infekcjach dróg oddechowych, jamy ustnej, przeziębieniu, chorobach skóry, wspomaga odporność organizmu.
Rozmaryn dodawany do potraw – ułatwia trawienie. Badania potwierdzają też jego działanie przeciwcukrzycowe – ekstrakt z rozmarynu przyczynia się do wzrostu insuliny i obniżenia poziomu glukozy we krwi.

CZY WIESZ, ŻE…?

• Na świecie jest ponad 150 odmian bazylii.
• Nazwa tymianku pochodzi z greckiego słowa thymon, co znaczy „do odkażania”.
• Zawarta w tymianku substancja o nazwie tymol jest toksyczna, dlatego zaleca się ostrożność w używaniu olejku tymiankowego (nie powinien być stosowany wewnętrznie). Zbyt duża ilość tymolu w organizmie człowieka prowadzi do zatrucia, a nawet uszkodzenia wątroby, nerek i serca.
• Podobno w starożytnej Grecji uczniowie nosili wieńce z rozmarynu, gdyż jego zapach wpływał korzystnie na pracę mózgu i przyswajanie nowych wiadomości.

Ostatnio polecane artykuły

6 zdrowych przekąsek dla Twojego mózgu

6 zdrowych przekąsek dla Twojego mózgu

Ważny projekt w pracy? Sesja egzaminacyjna? Twój mózg potrzebuje wsparcia? Zamiast napojów energetycznych, hektolitrów kawy i tony słodyczy, zadbaj o to, by mieć pod ręką smaczne...

11 powodów dla których warto jeść migdały

11 powodów dla których warto jeść migdały

Dla wielu są po prostu smaczną przekąską lub elementem składowym posiłków. Wciąż nie doceniamy ich wpływu na nasze zdrowie, a wystarczy garść migdałów dziennie, by m.in....

Czym jest alergia?

Czym jest alergia?

To reakcja nadwrażliwości uaktywniona przez immunologię. Mówiąc prościej - to nieprawidłowa reakcja organizmu na niegroźny czynnik, który układ odpornościowy traktuje jako...