6 zdrowych przekąsek dla Twojego mózgu

Ważny projekt w pracy? Sesja egzaminacyjna? Twój mózg potrzebuje wsparcia? Zamiast napojów energetycznych, hektolitrów kawy i tony słodyczy, zadbaj o to, by mieć pod ręką smaczne i zdrowe przekąski, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, w tym – na pamięć i koncentrację.

Orzechy

Choć część z nich pod względem botanicznym wcale nie jest orzechami, w sklepie znajdziecie je wszystkie na półkach pod takim właśnie szyldem. Orzechy włoskie, brazylijskie, ziemne, laskowe, pistacje, migdały i orzechy nerkowca – każdy smakosz znajdzie coś dla siebie, a… warto.
Orzechy włoskie, brazylijskie i pistacje stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, określanych mianem „paliwa dla mózgu”. Odpowiedni poziom tłuszczów nienasyconych w organizmie pozwala zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się mózgu, a regularne jedzenie orzechów wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.
Znajdująca się w migdałach fenyloalanina zwiększa poziom dopaminy i adrenaliny. Dopamina pomaga utrzymać dobrą pamięć, czujność, koncentrację, jest odpowiedzialna za odczuwanie entuzjazmu i motywację oraz wpływa na umiejętność rozwiązywania problemów, adrenalina z kolei – na zdolność skupienia uwagi. Sprawność intelektualną poprawia też, obecny w migdałach, cynk, a witamina E stanowi ochronę dla komórek mózgu i pobudza powstawanie nowych oraz spowalnia rozwój choroby Alzheimera.

Orzeszki ziemne to źródło lecytyny, odpowiadającej za prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych w mózgu i tkance nerwowej. Lecytyna wzmacnia pamięć i koncentrację, wspomaga proces uczenia się i zwiększa odporność na stres.
Migdały, ale też pistacje, orzechy laskowe czy orzechy nerkowca zawierają magnez. Wyniki badań naukowców z chińskiego Tsinghua University oraz University of Texas w Stanach Zjednoczonych, wskazują że podawanie szybko przyswajalnych postaci magnezu pozwala zahamować proces niszczenia komórek mózgowych, a nawet odwrócenie zaburzeń poznawczych, występujących np. w przypadku chorych na Alzheimera.
Cynk, choć w ludzkim organizmie występuje w śladowych ilościach, jest niezbędny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Ma m. in. zdolność neutralizowania szkodliwego działania metali ciężkich, takich jak ołów i kadm oraz aktywowania części mózgu, odpowiedzialnych za przetwarzanie informacji o smaku i zapachu. Nawet niewielki niedobór tego pierwiastka może negatywnie wpływać na sprawność umysłową, dlatego dobrze jest zadbać o to, by w naszej diecie nie zabrakło bogatych w cynk produktów, jednym z nich są orzechy nerkowca.
Orzechy zawierają też witaminy z grupy B, wspierające prawidłową pracę mózgu i jego regenerację. 

Suszone owoce

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, występujące w roślinach i spełniające funkcję barwników. Mają też dobroczynne działanie dla ludzkiego organizmu, m. in. poprawiają przepływ krwi w mózgu, korzystnie wpływają na pamięć i zdolność uczenia się. Można je znaleźć np. w suszonych owocach, takich jak śliwki, morele, figi. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce są znacznie bardziej kaloryczne niż świeże, także… ostrożnie z podjadaniem. 

Pestki dyni i słonecznika

Pestki dyni zawierają całą paletę minerałów: cynk, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź, selen, krzem, żelazo, a także lecytynę, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich spożywanie pomaga zapobiegać depresji i wpływa korzystnie na pamięć i szybkość procesów myślowych.
Niedobory witamin B1, B3, B6, B9, lecytyny czy nienasyconych kwasów tłuszczowych możemy uzupełniać, włączając do naszej diety pestki słonecznika.
Nasiona dyni i słonecznika zawierają też naturalne antyoksydanty, chroniące komórki przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia, a tym samym m. in. przed udarem mózgu lub chorobą Alzheimera.

Borówka amerykańska

To bogate źródło, wspomnianych już, dobroczynnych antyoksydantów, ale też potasu, magnezu czy wapnia. Według naukowców, spożywanie borówek poprawia pamięć, zarówno krótko-, jak i długotrwałą, a dzięki zawartości flawonoidów możliwe jest zwiększenie połączeń nerwowych w mózgu.

Banany

Mózg, by funkcjonować prawidłowo, potrzebuje energii. Możemy mu jej dostarczyć jedząc m. in. banany. Owoce zawierają cukry proste oraz błonnik, który spowalnia przyswajanie węglowodanów, dzięki czemu energia uwalniana jest stopniowo. Ponadto średniej wielkości banan zawiera podobną porcję magnezu, co garść orzechów. Jedzenie bananów poprawia pamięć i koncentrację oraz pomaga obniżyć poziom stresu.

Kakao i gorzka czekolada

Dobra wiadomość dla miłośników czekolady – spożywanie jej gorzkiej wersji, a także kakao, poprawia zdolności poznawcze mózgu, a w przypadku osób starszych pozytywnie wpływa na pamięć, płynność wypowiedzi i koncentrację. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z włoskiego Uniwersytetu L’Aquila.
Gorzka czekolada i jej najważniejszy składnik – kakao zawierają magnezkofeinę i antyoksydanty. Już kilka kostek, tych uwielbianych na całym świecie słodyczy, podnosi poziom endorfin, zwanych „hormonami szczęścia” i redukuje stres.
Uwaga łasuchy! Jedzenie nadmiernej ilości czekolady jest szkodliwe, ze względu na dużą ilość kalorii, dlatego zwłaszcza osoby zmagające się z otyłością, powinny ograniczać jej spożycie.

CZY WIESZ ŻE…?

1. Picie zielonej herbaty poprawia zdolności poznawcze – wynika z badań, przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Bazylei (Szwajcaria). Korzystny wpływ zielonej herbaty na ludzki organizm potwierdzają także badacze chińscy i japońscy, ci pierwsi twierdzą, że jej picie poprawia funkcjonowanie pamięci, drudzy – że poprawia nastrój i pomaga się wyciszyć.
2. Picie wody (minimum 2 litrów dziennie) poprawia pamięć i koncentrację. Nawet niewielkie odwodnienie może skutkować obniżeniem sprawności intelektualnej, a osoby odwodnione przez dłuższy czas tracą zdolność analitycznego myślenia.
3. Czekolada, a zwłaszcza jej gorzka odmiana, zawiera teobrominę (mleczna – 5 gramów na kilogram, gorzka – 10 gramów na kilogram), która jest toksyczna dla ludzi i zwierząt, zwłaszcza psów, kotów, królików czy papug. Warto zaznaczyć, że o ile w przypadku człowieka zatrucie teobrominą występuje przy spożyciu znacznych ilości czekolady (7,74 kg spożyte w ciągu 24 godzin – dawka śmiertelna), o tyle w przypadku zwierząt te ilości są znacznie mniejsze – objawy zatrucia u psów występują już po zjedzeniu jednej tabliczki czekolady, a siła zatrucia zależy od wielkości zwierzęcia, dlatego należy pamiętać, by nasze zwierzaki nie miały dostępu do czekoladowych słodkości.